Wat is een auto diagnose test en waarom is het zo belangrijk?

Jaarlijkse controles bij uw arts houden u in goede conditie, toch? Welnu, hetzelfde geldt voor uw auto. Regelmatige diagnostische tests kunnen problemen met uw voertuig detecteren, voordat ze dure reparaties vereisen, of erger nog, stranden aan de kant van de weg, na een pech onderweg. En hoewel veel mensen denken dat diagnostische tests alleen nodig zijn als het controlelampje gaat branden, zijn er veel voordelen aan het proactief omgaan met uw auto onderhoud. Dit is waarom:

Wat is een auto diagnose test?


Van alle technologische ontwikkelingen binnen de automobielsector, was het computeriseren van onderdelen het meest gunstig voor consument en techniekers.
 Met behulp van gespecialiseerde software wijzen diagnostische instrumenten  snel en nauwkeurig op probleemgebieden, dankzij ingebouwde processors, microchips en sensoren.


Welke delen van de auto kunnen worden getest?

Diagnostische tests kunnen problemen in de motor, transmissie, uitlaatsysteem, remmen en andere belangrijke componenten van een auto aan het licht brengen, evenals prestatieproblemen met de brandstofinjector, luchtstroom en koelvloeistof, bobines en gasklep.

Een veelgehoorde misvatting over auto diagnose tests is echter dat techniekers code-leeshulpmiddelen kunnen gebruiken om het exacte probleem te bepalen dat het controlelampje heeft geactiveerd. In werkelijkheid vertelt de code aan technici welke motor- of componentparameters buiten het bereik liggen, maar wordt de oorzaak van de problemen niet gedetailleerd beschreven. Dat is waar het goede oude menselijke brein van pas komt, omdat de technieker ervaring en expertise gebruikt om het onderliggende probleem te vinden.


Wat zijn de voordelen van een auto diagnose test?

Vóór de opkomst van diagnostische tests voor auto's was het identificeren van problemen tijdrovend en duur, vooral omdat autobezitters hun auto pas na een storing of ander ernstig defect naar de monteurs brachten. Computergestuurde auto-onderdelen kunnen problemen detecteren lang voordat ze een storing veroorzaken. Diagnostische hulpmiddelen kunnen ook het computersysteem van een auto controleren op fabrikantmeldingen en opgeslagen informatie over de geschiedenis van de auto, zodat technici een compleet beeld krijgen om de best mogelijke reparatie uit te voeren.


Hoe vaak moet een auto diagnostisch worden getest?

U hoeft niet te wachten tot het controlelampje aan gaat. Als u iets hoort of voelt, kunnen technici, diagnostische tests uitvoeren om het probleem te achterhalen. Veel technici raden echter aan om uw auto minstens eenmaal per jaar in te nemen voor een diagnostische controle, waardoor u kleine problemen opmerkt die niet kunnen worden gezien of gehoord (en die het controlelampje niet activeren).

Diagnostisch testen is ook een handig hulpmiddel bij het kopen van een tweedehands auto. Zowel privé-verkopers als professionele autohandelaars halen er hun voordeel uit.


Bij Auto Center Kella in Maasmechelen bieden we naast deskundige diagnosetests ook een verscheidenheid aan services en reparaties, waaronder uitlijning, remmen, oliewisselingen, complete motorreparatie en meer.